luni, 13 octombrie 2014

Matilda - Roald Dahl

Matilda
Roald Dahl
Editura Arthur, aprilie 2014
260 pagini


Scor: 2.5/5


De ce? 
Roald Dahl este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici de cărți pentru copii. Probabil că la noi este mai cunoscut datorită ecranizărilor făcute după cărțile sale: Charlie și fabrica de ciocolată, Matilda, James și piersica uriașă, Vrăjitoarele, Fantasticul domn Vulpe dar datorită editurilor Arthur și RAO ne putem bucura acum și de cărțile lui.

Cum? 
Una din temele principale ale lui Dahl implică copii chinuiți de adulți răi. Aparținând acestei teme, Matilda este povestea unei fetițe geniale neînțeleasă și prost tratată de către părinții ei ignoranți. La categoria personaje negative se adaugă directoarea școlii iar rolul de înger păzitor al fetiței revine învățătoarei ei, domnișoara Honey.
Ca mai toate cărțile lui Dahl și aceasta este un pic ciudată, personajele sunt liniare, cele rele sunt foarte rele, cele bune sunt chiar perfecte. Problemele Matildei abundă dar sunt rezolvate în mod miraculos de cele mai multe ori astfel încât finalul este cel fericit.
Avem în carte scene de violență fizică dar și morală, copii terorizați, copii bruscați și aruncați peste gard etc. Toate acestea contribuie la atmosfera generală a cărții care ne prezintă o fetiță luptând cu greutățile vieții și reușind să le dovedească prin forțe proprii.

La ce vârstă?   
Cartea este facilă, se citește ușor și nu pune probleme de înțelegere, se poate citi de orice copil școlar (8-14 ani). Tema este un pic cam neprietenoasă, atmosfera fiind tensionată până în final dar nu depășește cu mult genul de violență pe care îl regăsim în poveștile copilăriei (ex. lupul înghite fetița și bunica, regina cere inima prințesei, spânul îi tăie capul lui Harap Alb) și binenteles finalul este fericit.

Aspect?
Cartonată, rezistentă, font lizibil, aerisit. Din acest punct de vedere toate cartile de la editura Arthur arata impecabil.

Recomandat? 
Teoria spune că citind astfel de cărți, copii își pot învinge propriile temeri; dacă privim din acesta perspectivă într-adevăr cartea este una potrivită. De asemenea este o bună ocazie pentru a introduce copilul în cunoașterea tandemului carte-film pentru că există un film destul de reușit făcut pe baza acestie cărți, film potrivit de asemenea pentru acestă vârstă. Mai multe detalii despre film aveți aici.


Linkuri:
Editura Arthur: aici sau aici (retipărită în altă colecție)
eMAG: aici sau aici
Libris: aici
elefant: aici sau aici